Menu

Aanleg Natuurpark Luttenberg

Het is even wat anders dan de aanleg van een tuin, het compleet omgooien van een natuurgebied naar het principe van een natuurpark. Samen met de mensen van FA Grefelman hebben we in Luttenberg dit natuurpark mogen aanleggen, daarbij stond biodiversiteit en bodemstructuur centraal. Het geheel moest natuurlijk aanvoelen, in lijn met de rest van het gebied.

Aanleg Natuurpark Luttenberg

Hoewel het begrip 'natuurpark' geen vaststaande betekenis heeft, wordt het vooral omschreven als een natuurgebied met enige recreatieve betekenis. Wij omschrijven het als een natuurgebied waar recreatie en pure natuur samenkomen.

Uiteraard is dit natuurpark door ons aangelegd en verbeterd, dus puur natuur mogen we het niet noemen. Wat we wel proberen te bereiken is een zo natuurlijk mogelijke benadering. Wat doet de bodemcultuur? Hoe zit het met de bestaande biodiversiteit in het gebied? Hoe kunnen we de natuur zo goed mogelijk benaderen met als doen om de connectie tussen recreatie en het gebied te bewerkstelligen?

Het zijn allemaal vragen die opkomen bij de aanleg van een natuurpark, voor ons is het van belang om bij de roots te blijven. Dit passen we ook toe in veel van de tuinen die we aanleggen, het belang van een gezond milieu en hoe het landschap hier aan bij kan dragen.

In dit natuurpark hebben we heideheuvels aangelegd, om zo het glooiend effect van een heide na te bootsen. De vegetatie bestaat uit typische heideplanten die we ook zien in heidegebieden als bijvoorbeeld op de Sallandse Heuvelrug.

We hebben in dit natuurpark in Luttenberg ook knotwilgen gebruikt, dit is vrij bijzonder omdat de ooit zo onmisbare boomsoort meer en meer dreigt te verdwijnen door de schaalvergroting van landschappen. De knotwilg helpt mee aan biodiversiteit, het is een prima voedselbron voor insecten en daarnaast bloeien er op echt oude knotwilgen ook nog eens andere planten. Meet over knotwilgen vind je op de website van natuurmonumenten.

Ook hebben we retentievijvers aangelegd, kort gezegd zijn dit vijvers voor waterberging. Met andere woorden het opvangen en vertraag afvoeren van hemelwater. Tijdens een regenbui worden retentievijvers gevuld en het opgevangen water word vertraagd (ongeveer 2 dagen) afgevoerd.

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Bel ons

+31(0)652626006

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Wij bezoeken u

Bel of mail ons voor een afspraak

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Mail ons

info@reggelandgroen.nl

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
WhatsApp

+31(0)6 52 62 6006