Menu

Ecologische Tuin

Een natuurlijke oase voor uzelf en uw omgeving!

Bij Reggeland Groen zijn we gek van de natuur, niet zo gek als je je bedenkt dat we elke dag weer met onze handen in de grond zitten en altijd buiten aan het werk zijn. Wij willen ons profileren als een ecologische hovenier, waarbij we rekening houden met mens, maar ook zeker natuur. Onze bloeiende borders en prairietuinen zijn weelderige voorbeelden van ecologische tuinen die we aanleggen.

Informeer naar de mogelijkheden

Ecologische Tuin

Het is ons motto om mens en natuur in harmonie met elkaar te verenigen. Wat is er nou mooier dan een tuin die volop in leven staat! Een ecologisch verantwoorde tuin drukt een stempel op biodiversiteit, dieren en insecten zijn hierin de leidraad. Wilt u ook een tuin die volop in leven staat? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Biodiversiteit is een belangrijke factor in de ecologische tuin. We bereiken dit op diverse manieren, van het aanbrengen van een insectenhotel tot nestenkasten. Ook de keuze voor planten is erg belangrijk, zo is niet elke plant even goed geschikt voor een insecten rijke tuin. Van bijen tot vlinders, insecten zorgen voor een belangrijke mate van levendigheid in uw tuin!

Duurzaam

Een ecologisch verantwoorde tuin heeft een van nature duurzaam karakter door het gebruik van diverse plantsoorten. Daarnaast proberen wij waar mogelijk materialen te hergebruiken.

Onderhoudsarm

Elke tuin vereist onderhoud, ook een ecologisch verantwoorde tuin. Echter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het onderhoud in veel gevallen goed behapbaar.

Diervriendelijk

Het zit in de naam, de ecologisch verantwoorde tuin is diervriendelijk. Insecten, vogels en andere dieren voelen zich goed thuis in deze tuinsoort. Een genot voor mens en dier!


Voeding en huisvesting

Het is van belang om genoeg voeding aan te brengen in uw tuin om zo vogels, insecten en andere dieren aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van vetbollen en zaadbakjes in de winter om zo vogels op doortrek te voorzien van voedsel in schaarse tijden. Bij insecten denken we bij voeding vooral aan verschillende soorten planten en bomen die bijdragen aan de voedselvoorziening.

Bomen zijn een ideale broedplaats voor vogels, daar zij hun nest graag in een beschutte omgeving opbouwen. Vogels gebruiken bomen tevens als uitkijkpost, van waaruit zij een goed overzicht hebben op hun omgeving en zo niet ten prooi vallen. Bomen voorzien in beschutting tijdens slecht weer of wanneer ze onderdak zoeken tegen roofdieren.

Water is ook een belangrijke factor in het geheel, hoewel Nederland een waterrijk gebied kent, is met name in de bebouwde kom een natuurlijke watergang soms ver te zoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan het aanleggen van een vijver met hellende oever, zo geeft u de dieren een mogelijkheid voor verkoeling en dorstlessing.

Naast natuurlijke oplossingen voor broedplekken kunnen nestkasten in sommige gevallen ook een mooie oplossing zijn. Vooral in kleinere tuinen bieden nestkasten een ideale broedplek, daar in kleinere tuinen vaak geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een boom. Nestkasten worden niet enkel gebruikt voor het voortbrengen van jongen, maar ook om veiligheid te bieden tegen roofvogels en om bescherming te bieden tegen kou en wind in de winter. Van roodborstje tot kwikstaart, een nestkast biedt voor veel vogels een fijne beschutte plek.

Klimplanten daarentegen kunnen ook een degelijke optie zijn voor het voorzien in huisvesting voor vogels. De winterkoning en roodborst zijn vervend gebruiker van klimplanten als het gaat om het maken van nesten.

Planten variatie

De basis van het ontwerpen van uw tuin is de beplanting. De juiste planten zorgen voor de beste ondersteuning voor vogels, insecten en andere dieren. Wij hanteren altijd de 2 op 3 regel, waarbij we ervan uitgaan dat minimaal twee derde van uw tuin voorzien is van groen. Een tuin die grotendeels bestraat is, heeft weinig te bieden voor vogels en andere dieren.

Daarnaast is het van belang om te kiezen voor inheemse planten, struiken en bomen, deze komen van nature voor in onze eigen omgeving. Ze passen perfect in de lokale biodiversiteit, dieren zijn immers al gewend aan deze soorten en weten hun weg ernaartoe makkelijk te vinden. Inheemse planten voorzien tevens in de voedselvoorziening voor insecten en vogels, denk bijvoorbeeld aan verscheiden soorten bessen.

Vlinders zijn dol op nectarrijke planten, wilt u zoveel mogelijk vlinders in uw tuin aantrekken dan is het van belang hier rekening mee te houden. Want wie wil nou niet een mooi bloeiende tuin vol rond fladderende vlinders?! Deze planten gedijen goed bij zonnige omgevingen, iets waar ook de vlinder veel baat bij heeft.

Nectar zal u vast bekend in de oren klinken, het is een suikerrijke vloeistof en trekt naast vlinders ook veel bijen aan. Uw tuin voorziet dus helemaal in de behoefte van diverse insecten als er maar genoeg plant variatie is aangebracht!

Meer weten over vogels, insecten en andere dieren in uw tuin? Vraag het eens bij ons na en we helpen u graag verder.

Onderhoudsvriendelijk

Doorgaans is een ecologisch verantwoorde tuin juist onderhoudsvriendelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Veel van de planten die wij toepassen zijn onderhoudsarm en behoeven weinig tot geen water, u hoeft dus bijna nergens achteraan!

Natuurlijk betekent onderhoudsvriendelijk niet onderhoudsvrij, onkruid bijvoorbeeld blijft in kleine mate bestaan. Maar door de van nature hoge dekking in een ecologisch verantwoorde tuin heeft onkruid wel minder kans van doorkomen. U hoeft dus niet bang te zijn dat u wekelijks op uw knieƫn de tuin in moet om onkruid te trekken!

Een tuin van ecologisch karakter is dus goed voor u en de lokale biodiversiteit!

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Bel ons

+31(0)652626006

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Wij bezoeken u

Bel of mail ons voor een afspraak

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
Mail ons

info@reggelandgroen.nl

Icoon Reggeland Groen Hoveniers
WhatsApp

+31(0)6 52 62 6006