Mos aanleggen in uw tuin

Voor een natuurlijke omgeving is mos een waardevolle toevoeging aan uw tuin, Reggeland Groen combineert natuurlijke elementen om zo tot een mooie mos tuin te kunnen komen.

Mos aanleggen in uw tuin

Bij een mos tuin is het van belang de natuur zijn werk te laten doen, mos is winterhard en geeft daardoor heel het jaar rond een groene beleving in uw tuin. Mos is een prima bodembedekker en heeft weinig invloed van buitenaf nodig, het is dus een vrij onderhoudsvriendelijke manier om uw bodem te bedekken met groen.

Een mos tuin is in Nederland nog niet heel erg ingeburgerd, wat jammer is, een mos tuin is namelijk een hele mooie en bovendien onderhoudsvriendelijke manier van groen creƫren in een tuin.

Mos is geen onkruid

Het is vrij ongebruikelijk dat mossen in tuinen toegevoegd worden. De standaard tuinierder besteed jaarlijks veel energie en geld aan het mos verwijderen uit tuin en gazon. Begrijpelijk want mos kan verstikkend werken op andere planten, maar het kan ook een welkome aanvulling zijn indien het goed wordt toegepast!

Mos houdt van vochtige en schaduwrijke plekken, ideaal dus ook voor een tuin die niet op het zuiden ligt. Zo heeft u zelfs in de meest donkere stukken van uw tuin nog groen die u kunt beleven. Tevens heeft mos geen wortelsysteem en kan dus gemakkelijk groeien op rotsachtige grond die nooit volledig bedekt zou kunnen worden met gras.

Er zijn een paar mossoorten die het goed doen in direct zonlicht, maar die zijn vrij uniek - schroom echter niet ons hierover te informeren!

Mos, een geduldige plant

Mos is geen plantje dat in de grond geplaatst kan worden en verder zal groeien. Mos is een sporenplant die zich vermeerderd door spoorelementen. Hij vraagt veel geduld, kennis en ervaring om een mooi mostapijt te realiseren in de tuin.

De meeste mossoorten behoeven echter wel goede grond, hierbij spelen factoren als de zuurtegraad van de grond ook een rol. Wij adviseren u graag in de aanleg van een mos tuin, elke tuin / ondergrond is anders en het is wel verstandig hier eerst goed naar te kijken.

Niet alleen in de Oosterse / Japanse tuin

Door onze specialiteit in het realiseren van Japanse tuinen waar mos een erg belangrijke functie heeft zijn we ook in staat om mos tuinen te realiseren. Vaak hebben we het beste resultaat in bostuinen, mos floreert in een meer bos- en schaduwrijke omgeving in tegenstelling tot veel andere planten.

Dat houdt niet weg dat ook in een stadstuin mos een prima aanvulling kan zijn op de bestaande tuin, het kan zowel worden toegepast in een meer Oosterse stijltuin, maar ook zeker in de moderne tuin. We zijn ook in staat om elementen te voorzien van mos voor een oudere uitstraling, dit geeft een meer doorleefd gevoel en meer karakter.

Meer informatie over de mos tuin

We adviseren u graag over de mogelijkheden van mos in uw eigen tuin, zowel als aanvulling op uw huidige tuin of als compleet nieuwe mos tuin. Wij leggen mos tuinen in heel Nederland en de grensregio aan, schroom dus vooral niet om ons te contacteren voor advies op maat.

Andere toepassingen mos

Een nieuwe ontwikkeling is het verwerken van een mostapijt op graven op begraafplaatsen. Ook voor deze intieme werkzaamheden zijn we u graag van dienst. Mos is een plant die na aanleg verder weinig onderhoud nodig heeft, en het hele jaar door een groen uitzicht geeft.

Ornamenten voorzien van mos is iets wat wij ook veel toepassen in de Japanse tuin, het geeft een verbeelding van authenticiteit en robuustheid aan het object. Het geeft de indruk dat een ornament al eeuwen lang aanwezig is in uw tuin. We passen deze techniek ook vaak toe op bijvoorbeeld rotsen en leistenen, voor een verwilderde look.

Mos tuin, balans of prominent?

De kunst in een mos tuin is om niet te overdrijven, het geheel moet mooi in balans zijn met elkaar. Het mos moet complimenteren aan de rest van de tuin en de overige planten. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren van het verwerken van mos in uw tuin. Kiest u bijvoorbeeld voor een meer Oosterse / Japanse benadering, dan is mos vrij prominent aanwezig, in de Japanse tuin bijna onmisbaar.

Kiest u voor een meer aanvullende manier van mos verwerken, door bijvoorbeeld mos als bodembedekker te gebruiken in delen van uw tuin, dan ligt de nadruk meer op de balans tussen de stijlen.

Al 25 jaar ervaring

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring met de aanleg en het onderhoud van natuur getrouwe tuinen.

Kwaliteit staat voorop

We werken alleen met de beste materialen om zo een duurzame en toekomstbestendige tuin te kunnen realiseren.


Wat wij zoal kunnen?

Tuinaanleg

Wij specialiseren ons in de aanleg van natuur tuinen, tuinen waarin mens en natuur centraal staan. Bloeiende borders, levendige vlindertuinen en prairietuinen met oneindig kleurenspel. Meer groen, dat is waar we het voor doen!

Lees meer

Tuinontwerp

Een mooie tuin begint bij een mooi plan, en dat mooie plan zetten wij dan weer om in een mooi ontwerp! We houden rekening met uw wensen, zowel esthetisch als functioneel, maar passen ook graag de natuurlijke elementen toe.

Lees meer

Tuinonderhoud

Van voorjaarsvoorbereiding en zomersnoei tot herfstbemesting en winterbescherming, we zorgen ervoor dat uw tuin in elk seizoen de juiste zorg krijgt. Een goed onderhouden tuin is het halve werk!

Lees meer
Alle diensten

Onze
projecten

Bekijk meer

Contact

Vol het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je bij ons op bezoek komen in Enter? Geen probleem! Maak echter wel eerst een afspraak.

Liever bellen?
+31(0)6 52 62 6006

Wat vinden
onze klanten

Schrijf review
Zeer professioneel hoveniersbedrijf

Hoveniersbedrijf Reggeland Groen is een zeer professioneel hoveniersbedrijf met verstand van zaken.

- Peter Warnaar
Prachtige kleine Japanse tuin gerealiseerd

De realisatie was vrij snel en professioneel. Ook staan ze nog steeds klaar voor eventuele vragen wat enorm fijn is! Zeker een aanrader!

- Dominique Vermaas
Geen verassingen achteraf, afspraak is afspraak.

Reggeland Groen is een professioneel bedrijf. Levert kwaliteit, denkt mee, adviseert en voert het vervolgens uitstekend uit.

- Huub Huitink
Prachtige Japanse tuin!

Fijne betrouwbare zelfstandig werkende mensen met hart voor ons en onze tuin. Will, de eigenaar, legde ook onze prachtige Japanse tuin aan.

- Hans van der Vleuten